Cart 0

De vzw het Berrefonds probeert al 10 jaar het leed een beetje te verlichten van ouders die een baby verliezen tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. Dit doen we door via een samenwerking met 56 Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen herinneringskoffertjes te bezorgen aan deze ouders.

De laatste jaren kreeg onze vzw ook regelmatig de vraag van ouders die een opgroeiend kind moesten afgeven om hen ook een koffertje te schenken. Uiteraard gingen wij steeds in op deze vragen, maar de herinneringskoffertjes zijn specifiek gericht op het verlies van een baby. Het voelde voor ons dus niet helemaal juist om aan deze ouders iets te geven dat niet afgestemd was op hun situatie, op hun verdriet.

Een vraag vanuit het UZA

In maart 2017 kregen we vanuit de afdeling intensieve pediatrie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen een gelijkaardige vraag. Zij keken naar het Berrefonds om, in navolging van onze herinneringskoffertjes, iets te ontwikkelen op maat van het verlies van een kind tussen 0 en 12 jaar. Na een hartverwarmend gesprek met de verpleegkundigen van het UZA besliste het Berrefonds om een nieuw project op te starten: de Koesterkoffer.

Het verliezen van een kindje

KC3A7532.jpg

Ontwikkeling van de koesterkoffer

Drie mama’s hebben maandenlang gewerkt aan een koesterkoffer die perfect moest zijn. Tot in het detail uitgewerkt. Met evenveel troost, houvast, warmte en hoop als in onze herinneringskoffertjes. Maar rekening houdend met de noden en behoeften van ouders die - soms heel plots - een kindje verliezen. Greet, Kim en Christine werkten er aan met heel hun hart en vanuit hun eigen ervaringen.

 
 

Verdeling

Momenteel worden de koffers gebruikt in een pilootproject samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en enkele begrafenisondernemers. De komende maanden werken we aan de verdere uitrol van de Koesterkoffer over heel Vlaanderen en Brussel om zoveel mogelijk ouders te kunnen ondersteunen. Uiteraard zullen we op vraag van individuele ouders en hun omgeving altijd een Koesterkoffer bezorgen.

Inhoud

De koffer is met de grootste zorg samengesteld. We hebben hiervoor geput uit onze eigen ervaringen, maar kregen ook hulp van kinderpsychologe Jasmine Luycx. We vroegen en kregen ook input van organisaties zoals Rondpunt vzw, Slachtofferhulp en de Federatie palliatieve zorg Vlaanderen.

Tastbare herinneringen

De koffer bevat een aantal items die de ouders kunnen gebruiken om enkele laatste tastbare herinneringen aan hun kind vast te leggen. Zo is er silicone om een vingerafdruk te nemen, een canvas voor een hand-of voetafdruk, een buisje voor een haarlokje of koesterbandjes om het gezin te verbinden met elkaar.

Blijvende steun

Andere spulletjes in de koffer zijn vooral gericht op het ondersteunen van het hele gezin in de weken, maanden en jaren na het verlies. Een koesterdeken om samen onder te kruipen, zaadjes van vergeet-me-nietjes om te planten, een koesterboek vol herinneringen, een troostkussen voor broers of zussen,... Alles wordt uitgelegd in een warme brochure om ouders zo goed mogelijk te begeleiden bij het gebruik van de Koesterkoffer.


Onze sponsors

Dankzij onze talrijke sponsors kan het Berrefonds voorzien in de noden van de ouder van een sterrenkindje.

Wil je ons ook graag helpen? Dan kan door contact met ons op te nemen.

test 4.jpg