Cart 0

Afscheid nemen

DSC_2386.jpg

Wanneer je kind heel plots sterft, dan staat je wereld stil. Gevoelens van onmacht, woede, verdriet en zoveel meer overvallen je met een ongekende heftigheid. Je bent er met je hoofd niet bij. Het verlies voelt zo enorm onwezenlijk aan. Veel ouders willen vluchten, trekken zich terug of voelen zich verdoofd. Er is het verlies, de stille kinderkamer. De vervlogen toekomstdromen. Als ouder blijf je achter met een eindeloos groot verdriet.  

Elk verlies is anders. Elke ouder reageert er ook anders op. Hoe jij je voelt na het verlies van je kind is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de omstandigheden van het overlijden en je eigen persoonlijkheid. Kwam het overlijden plots of ging het al een tijd niet zo goed? Het verlies van een kindje is het startpunt van een levenslang rouwproces. Verdriet uit zich bij elke mens op een verschillende, zeer persoonlijke manier en kan ook veranderen in de loop van de tijd.

Ouders die een koesterkoffer hebben ontvangen, hebben een brochure gekregen die tips geeft over het ondersteunen van dit levenslang rouwproces. Hierin zijn 2 luiken verwerkt die werken rond het nog vastleggen van tastbare herinneringen en het koesteren een leven lang. Omdat wij alle ouders graag inkijk willen geven in zaken die misschien bruikbaar kunnen zijn kan u de pdf versie van deze brochure downloaden. Voor ouders die geen koffer hebben ontvangen, hopen we met het tweede deel van de brochure te inspireren en te ondersteunen.

Als een kind sterft, verliest men niet enkel dit kind, maar ook een deel van zichzelf en de partner, de verwachtingen, de wensen en dromen over de toekomst.
Een kind wiens ouders gestorven zijn is een ‘wees’, iemand die de partner verliest is ‘weduwe’ of ‘weduwnaar’. Er bestaat echter geen woord voor ouders die hun kind verloren hebben.
Ouders blijven altijd ouders, ook wanneer hun kind sterft…
— Manu Keirse

Literatuur

DSC_2390.jpg

We maakten hier voor jou een overzicht van literatuur en kinderboeken die te maken hebben met alle aspecten van rouwverwerking. Heb je zelf veel gehad aan een boek, artikel of film? Laat het ons weten, dan kunnen we jouw tip toevoegen om op die manier opnieuw andere ouders te helpen.

test 4.jpg